Jedlý papír otázky a odpovědi
Vše co se chcete dozvědět o jedlém papíru najdete na této stránce.Vzhled a složení jedlého papíru
Jedlý papír je tenká barevná oplatka vyrobená z rostlinného škrobu, rostlinného oleje a sladidla. Nejčastěji používanými škroby jsou kukuřičný a bramborový, setkat se můžeme i s rýžovým. Sladidla mohou být jak umělá, tak přírodní. Jedlý papír může být buď jednobarevný, nebo na něm může být vytištěna fotografie či obrázek, a to jak černobílý, tak i barevný. Tisk se provádí pomocí speciálních tiskáren, které jsou atestovány pro styk s potravinami a které k tisku používají nezávadné potravinářské barvy. Doma si takový papír tedy vyrobit nemůžeme, máme však možnost nechat si jedlý papír s vlastním obrázkem vyrobit na zakázku, v současné době je na trhu velké množství firem, které toto umožňují. Mimoto jsou k dostání samozřejmě i již hotové oplatky, ty lze zakoupit v obchodech s potřebami pro cukráře i některých cukrárnách. Takové jedlé papíry zahrnují množství motivů, především filmy a seriály, hudební skupiny, zvířata, auta a motorky a další. Jejich cena se pohybuje od 60 Kč do 120 Kč.Použití jedlého papíru
Aplikace jedlého papíru je velmi snadná. Budeme potřebovat samozřejmě dort. Ten si upečeme předem a potřeme ho krémem. Může to být jakýkoliv krém, pokud ale použijeme jiný než máslový, doporučuje se potřít ho decorgelem, což je cukrářské lepidlo obsahující převážně glukózu. Díky němu se jedlý papír nerozmočí, jeho barvy se rozzáří a při použití na tmavší podklad se nesníží kontrast. Povrch krémem pomazaného dortu potřeme decorgelem, a to nejlépe cukrářskou kartou. Na lepidlo položíme jedlý papír a prsty jemně přitlačíme. Dort vložíme do ledničky a po jeho vychlazení a ztuhnutí krému máme hotovo.Otázky a odpovědi
Dá se jedlý papír podomácku vyrobit? Bohužel, není to možné. Vybavení pro výrobu jedlého papíru je dosti specifické a ne zrovna levné, proto výrobu této dekorace necháme na specializovaných firmách.Existují alternativy k jedlému papíru? Ano, kromě klasického jedlého papíru je k dostání i extra tenký jedlý papír, fondánový list nebo decorlist.
Potřebuji k potažení dortu jedlým papírem cukrářské lepidlo? U krémů s vysokým obsahem vody (tvarohové, šlehačkové, s ovocem…) je použití decorgelu, tedy cukrářského lepidla, nutností. U krémů máslových a u čokolády decorgel nutný není, ale doporučujeme ho přesto použít. Dodá totiž jedlému papíru jasné barvy a zamezí snížení kontrastu při použití na tmavší podklad, např. na již zmiňovanou čokoládu.
Má být krém na dortu při aplikaci jedlého papíru vychlazený, tedy ztuhlý? Vhodnější je, když má krém pokojovou teplotu, lépe se na něj potom jedlý papír přichytí. Pokud máme dort v ledničce, necháme ho chvíli povolit, a teprve potom na něj lepíme obrázek.
Obsahuje jedlý papír lepek? Jedlé papíry by lepek obsahovat neměly, doporučujeme však zkontrolovat si složení konkrétního výrobku na etiketě. Vždy totiž záleží na tom, z jaké plodiny je vyroben škrob, který je v daném jedlém papíře obsažen.
Může se jedlý papír nějak poškodit? Jedlému papíru hrozí při neopatrné manipulaci některá nevratná poškození. Prvním z nich je roztržení, proto ho raději nedáváme do rukou dětem. Musíme ho držet dál i od vody a ostatních tekutin, papír by totiž nabobtnal, obrázek by se zdeformoval a ztratil barvy.
Jakou má jedlý papír trvanlivost? Pokud je uchováván v suchu a temnu, je minimální trvanlivost jedlého papíru přes jeden rok.